Koffie

Op een goede dag in Kaffa zag Kaldi een Ethiopische geitenhoeder dat zijn geiten rondom een struik met donkergroene bladeren en roodglanzende bessen vrolijk aan het dansen waren. Kaldi plukte wat bessen en kookte deze. Het resultaat was een bittere drank dat een krachtig en verhelderend gevoel van geest gaf. Koffie was geboren. Het werd Buchum genoemd wat boon betekent. Al snel merkte Arabische handelaren dit op en zette de handel van koffie in gang. Ze noemde het: “Quwha” of “Quaweh” wat “geeft sterkte” of “macht” betekent.

Het eerste Europese koffiehuis werd in het 16e-eeuwse Venetië geopend. De Nederlanders handelaren hebben naar verluidt als eerste koffie op grote schaal naar Europa gebracht. Amsterdam was het eerste belangrijkste internationale koffiehandelscentrum. Koffie was toentertijd een exotisch en exclusieve luxedrank en werd in Nederland alleen door de elite gedronken, pas in begin 18e eeuw werd koffie toegankelijk voor het hele volk. Vanaf 1750 werd Koffie het volksdrank nummer één en verstoot hiermee bier van de eerste plaats.

Koffie word gemaakt van de ontvelde, gedroogde, gebrande en gemalen zaden van de koffieplant. Deze zaden worden koffiebonen genoemd. Van de verschillende soorten koffieplanten zijn de twee meestgebruikte Coffea Arabica en Coffea Canaphora (robusta). De arabica is een gevoeligere plant met een zachte aromatische smaak en goed voor circa 80% van de wereldproductie. De Robusta heeft, wat de naam ook wel aangeeft, een robuustere en krachtige smaak. Hierbij neemt de smaak af naarmate de cafeïne toeneemt.

Een kleine greep uit ons assortiment

Peeze Latte Macchiato
Peeze Latte Macchiato
Wij werken met Peeze Koffie.
Peeze Cappuccino
Peeze Cappuccino
1/3 espresso, 1/3 melk, 1/3 schuim. Op Barista wijze gezet. Wij werken met Peeze Koffie.


Smaakwiel


Smaakwiel
Thee
Over Café Jos

Sinds 1977 draagt het café de naam Café Jos. Jos Lamers startte Café Jos op 1 januari 1977. In 1978 nam Martien Evers de exploitatie over. In de jaren zeventig en tachtig kon Café Jos het best getypeerd worden als een studentencafé. Vanuit deze achtergrond hebben wij ons vanaf de jaren negentig ontwikkeld tot Neerlands eerste Meesterschenkerij.


InstagramFacebookTwitter
Contact informatie

Adres

Daalseweg 309

6523 CA Nijmegen


Telefoon

024 32 32 001


E-mail

infocafejos.nl

malucafejos.nl

Openingstijden

Maandag

Gesloten

Dinsdag

15.00 - 01.00

Woensdag

15.00 - 01.00

Donderdag

15.00 - 01.00

Vrijdag

15.00 - 01.00

Zaterdag

15.00 - 01.00

Zondag

14.00 - 20.00

Café Jos Meesterschenkerij © 1977-2024Privacyverklaring