Water

Mineraalwater wordt uit een natuurlijke of geboorde bron gehaald, waarvan de minerale zouten een specifieke samenstelling hebben. Het mineraalgehalte, de temperatuur van de bron en de stroming vanuit de bron moeten constant zijn. De bacteriologische zuiverheid dient verzekerd te zijn en er mag geen behandeling aan het water plaats vinden.
Filtratie van ijzer en sulphur (zwavel) is de enig toegestane bewerking. Tenslotte moet mineraalwater worden afgevuld op de plaats waar het gevonden wordt. Bronwater is een natuurlijk water uit een natuurlijke bron, waaraan geen therapeutische of smaak- kenmerken kunnen worden ontleend. Bronwater mag dezelfde behandelingen ondergaan als mineraal-water, maar mag elders afgevuld worden. Ook hier geldt dat de bron bacteriologisch zuiver moet zijn. Door de zeer geringe graad van mineralisatie bezit bronwater meestal geen smaak.

Sprudel of natuurlijk koolzuurwater moet uit een bron komen. Tijdens de winning mag het koolzuur uit het water gehaald worden, maar moet tijdens het bottelingsproces weer worden toegevoegd. Het woord sprudel slaat dus op een natuur mineraalwater met een hoge graad aan koolzuur.

Sodawater

Aan een water van een goede en zuivere kwaliteit wordt koolzuur toegevoegd tijdens het bottelingsproces. Naast deze toevoeging kan men ook wat sodium in het water oplossen.

Heilwassers/Heilquelle

Een bijzonder type mineraalwater zijn de Heilquelles. Door het drinken van dit water kan men bepaalde ziekten bestrijden of de stofwisseling van het lichaam verbeteren. Heilquelles zijn van oudsher verbonden aan kuuroorden.

Tafelwater/oppervlaktewater

De vraag naar water in flessen of pakken is enorm gegroeid. Daardoor is er een groot aantal watermerken op de Nederlandse markt, die eigenlijk afgevuld is met leidingwater. Hieronder zijn soorten die uit een beek of meer gewonnen worden. De mineralisatie hiervan is meestal zeer gering en er kunnen aan dit water geen bijzondere kenmerken worden ontleend.

Koolzuurgehalten worden bepaald in grammen per liter. Men onderscheidt plat water, stil water en koolzuurhoudend water: ‘plat’ bevat geen koolzuur; ‘stil’ bevat tot 2 gram per liter en koolzuurhoudend bevat tot meer dan 9 gram per liter.

Een kleine greep uit ons assortiment

St. Margareten
St. Margareten
St. Margareten
San Pellegrino
San Pellegrino
Mineraalwater, licht zout.
Fachingen
Fachingen
Fachingen


Smaakwiel
Koffie
Over Café Jos

Sinds 1977 draagt het café de naam Café Jos. Jos Lamers startte Café Jos op 1 januari 1977. In 1978 nam Martien Evers de exploitatie over. In de jaren zeventig en tachtig kon Café Jos het best getypeerd worden als een studentencafé. Vanuit deze achtergrond hebben wij ons vanaf de jaren negentig ontwikkeld tot Neerlands eerste Meesterschenkerij.


InstagramFacebookTwitter
Contact informatie

Adres

Daalseweg 309

6523 CA Nijmegen


Telefoon

024 32 32 001


E-mail

infocafejos.nl

malucafejos.nl

Openingstijden

Maandag

Gesloten

Dinsdag

15.00 - 01.00

Woensdag

15.00 - 01.00

Donderdag

15.00 - 01.00

Vrijdag

15.00 - 01.00

Zaterdag

15.00 - 01.00

Zondag

14.00 - 20.00

Café Jos Meesterschenkerij © 1977-2024Privacyverklaring