Thee

Echte thee is als goede wijn. Bijna 5000 jaar geleden maakte de Chinese keizer Shen Nung als eerste thee. Terwijl hij water aan het koken was, vielen er enkele blaadjes van een overhangende tak in zijn (thee)pot. De inhoud begon onmiddellijk heerlijk te geuren. Hij vertelde anderen over het geurende water en stond zo aan de wieg van de theecultuur.

De mooiste en beroemdste theetuinen vindt men nog steeds in Azië. Net als bij wijn zijn de grondsoort, de hoogte waarop de theetuin ligt en de klimatologische omstandigheden van grote invloed op de kwaliteit. Alleen de bovenste twee blaadje en het ontluikende knopje van de tot struik gecultiveerde theeboom Camellia Sinensis (of Camellia Assamica) worden - met de hand - geplukt. De geur en het karakter worden mede bepaald door de manier waarop de vers geplukte blaadjes worden verwerkt tot de gedroogde vorm, zoals wij de thee in het Westen hebben leren kennen. In de theefabriek waakt de Teamaker, de manager van de theetuin, over ondermeer de juiste manier van rollen, de duur van de fermentatie (oxidatie) en het drogen. Het is daarbij niet ongebruikelijk dat hij 's-nachts zijn bed uit gaat voor het moment suprème: het tijdstip dat de thee de oven in kan. Daarna wordt de thee afgekoeld, gesorteerd in bladgroftes en de kwetsbare blaadjes veilig verpakt in theekisten, om te worden verscheept naar Europa.

Een kleine greep uit ons assortiment

Yellow Sun
Yellow Sun
China Yellow Sun is een gele thee die afkomstig is uit de Huang Shan Yellow Mountains, gelegen in de provincie Anhui. Na het drogen van de vers geplukte bladeren, wordt de thee gedurende enkele uren bedekt met doeken waardoor het aroma in het blad blijft. Deze thee is licht van kleur en heeft een enigszins zoete notensmaak die ook aards aandoet.
Verveine
Verveine
Deze kruiden thee, ook bekend onder de naam ijzerkruid of ijzerhard, wordt voornamelijk gewaardeerd vanwege zijn zachte smaak met een vleugje citroen. Deze kruiden thee bevat geen cafeïne.
Green Lemon Sencha
Green Lemon Sencha
Japan Green Lemon Sencha is een gestoomde, niet-geoxideerde thee die gemelangeerd is met citroenschil, citroengras en een natuurlijk citroenaroma. Deze thee heeft een volle, ronde en frisse smaak.
Formosa Superior Oolong
Formosa Superior Oolong
De Formosa Superior Oolong is een grove, bladerige theesoort afkomstig uit Taiwan, het voormalig Formosa, die slechts gedurende de vroege zomerweken geplukt kan worden. Deze exquise thee is ook bekend als Oriental Beauty. Het is een theesoort die uitstekend past bij nougat, kleine bonbons en brood.


Smaakwiel


Smaakwiel
Hapjeskaart
Over Café Jos

Sinds 1977 draagt het café de naam Café Jos. Jos Lamers startte Café Jos op 1 januari 1977. In 1978 nam Martien Evers de exploitatie over. In de jaren zeventig en tachtig kon Café Jos het best getypeerd worden als een studentencafé. Vanuit deze achtergrond hebben wij ons vanaf de jaren negentig ontwikkeld tot Neerlands eerste Meesterschenkerij.


FacebookTwitter
Contact informatie

Adres

Daalseweg 309

6523 CA Nijmegen


Telefoon

024 32 32 001


E-mail

infocafejos.nl

martiencafejos.nl

malucafejos.nl

Openingstijden

Maandag

00.00 - 00.00

Dinsdag

16.00 - 00.00

Woensdag

16.00 - 00.00

Donderdag

16.00 - 00.00

Vrijdag

14.00 - 01.00

Zaterdag

14.00 - 01.00

Zondag

14.00 - 20.00

Café Jos Meesterschenkerij © 1977-2020Privacyverklaring