Thee

Echte thee is als goede wijn. Bijna 5000 jaar geleden maakte de Chinese keizer Shen Nung als eerste thee. Terwijl hij water aan het koken was, vielen er enkele blaadjes van een overhangende tak in zijn (thee)pot. De inhoud begon onmiddellijk heerlijk te geuren. Hij vertelde anderen over het geurende water en stond zo aan de wieg van de theecultuur.

De mooiste en beroemdste theetuinen vindt men nog steeds in Azië. Net als bij wijn zijn de grondsoort, de hoogte waarop de theetuin ligt en de klimatologische omstandigheden van grote invloed op de kwaliteit. Alleen de bovenste twee blaadje en het ontluikende knopje van de tot struik gecultiveerde theeboom Camellia Sinensis (of Camellia Assamica) worden - met de hand - geplukt. De geur en het karakter worden mede bepaald door de manier waarop de vers geplukte blaadjes worden verwerkt tot de gedroogde vorm, zoals wij de thee in het Westen hebben leren kennen. In de theefabriek waakt de Teamaker, de manager van de theetuin, over ondermeer de juiste manier van rollen, de duur van de fermentatie (oxidatie) en het drogen. Het is daarbij niet ongebruikelijk dat hij 's-nachts zijn bed uit gaat voor het moment suprème: het tijdstip dat de thee de oven in kan. Daarna wordt de thee afgekoeld, gesorteerd in bladgroftes en de kwetsbare blaadjes veilig verpakt in theekisten, om te worden verscheept naar Europa.

Een kleine greep uit ons assortiment

Zwarte Bosvruchten
Zwarte Bosvruchten
Deze zwarte thee heeft een fruitig karakter door de toevoeging van fedroogde stukken fruit zoals aardbei, bramenblad en zwarte bessen. Hierdoor krijgt de thee een volle, zoete en zomerse smaak.
Muntblad
Muntblad
Deze muntblad is afkomstig van de Mentha Piperita. Het is een kruidenthee met een lichte afschenk en een duidelijk herkenbare smaak en geur. Deze thee is puur heerlijk te drinken maar is ook heel goed te combineren met groene theesoorten.
China Finest Jasmine
China Finest Jasmine
China Finest Jasmine is een half-geoxideerde theespecialiteit uit de kwalitatief hoogstaande provincie Fuijan in China. Deze groene thee dankt zijn uitbundige geur en smaak aan de verse jasmijnbloemen die tijdens het verwerkingsproces worden bijgemengd. Dit wordt ook wel parfumeren genoemd. Na afloop haalt men de bloemen uit de thee.
Green Lemon Sencha
Green Lemon Sencha
Japan Green Lemon Sencha is een gestoomde, niet-geoxideerde thee die gemelangeerd is met citroenschil, citroengras en een natuurlijk citroenaroma. Deze thee heeft een volle, ronde en frisse smaak.


Smaakwiel


Smaakwiel
Hapjeskaart
Over Café Jos

Sinds 1977 draagt het café de naam Café Jos. Jos Lamers startte Café Jos op 1 januari 1977. In 1978 nam Martien Evers de exploitatie over. In de jaren zeventig en tachtig kon Café Jos het best getypeerd worden als een studentencafé. Vanuit deze achtergrond hebben wij ons vanaf de jaren negentig ontwikkeld tot Neerlands eerste Meesterschenkerij.


InstagramFacebookTwitter
Contact informatie

Adres

Daalseweg 309

6523 CA Nijmegen


Telefoon

024 32 32 001


E-mail

infocafejos.nl

malucafejos.nl

Openingstijden

Maandag

Gesloten

Dinsdag

15.00 - 01.00

Woensdag

15.00 - 01.00

Donderdag

15.00 - 01.00

Vrijdag

15.00 - 01.00

Zaterdag

15.00 - 01.00

Zondag

14.00 - 20.00

Café Jos Meesterschenkerij © 1977-2024Privacyverklaring