Thee

Echte thee is als goede wijn. Bijna 5000 jaar geleden maakte de Chinese keizer Shen Nung als eerste thee. Terwijl hij water aan het koken was, vielen er enkele blaadjes van een overhangende tak in zijn (thee)pot. De inhoud begon onmiddellijk heerlijk te geuren. Hij vertelde anderen over het geurende water en stond zo aan de wieg van de theecultuur.

De mooiste en beroemdste theetuinen vindt men nog steeds in Azië. Net als bij wijn zijn de grondsoort, de hoogte waarop de theetuin ligt en de klimatologische omstandigheden van grote invloed op de kwaliteit. Alleen de bovenste twee blaadje en het ontluikende knopje van de tot struik gecultiveerde theeboom Camellia Sinensis (of Camellia Assamica) worden - met de hand - geplukt. De geur en het karakter worden mede bepaald door de manier waarop de vers geplukte blaadjes worden verwerkt tot de gedroogde vorm, zoals wij de thee in het Westen hebben leren kennen. In de theefabriek waakt de Teamaker, de manager van de theetuin, over ondermeer de juiste manier van rollen, de duur van de fermentatie (oxidatie) en het drogen. Het is daarbij niet ongebruikelijk dat hij 's-nachts zijn bed uit gaat voor het moment suprème: het tijdstip dat de thee de oven in kan. Daarna wordt de thee afgekoeld, gesorteerd in bladgroftes en de kwetsbare blaadjes veilig verpakt in theekisten, om te worden verscheept naar Europa.

Een kleine greep uit ons assortiment

Darjeeling Summer Flush
Darjeeling Summer Flush
De Darjeeling Summer Flush is net als de First Flush afkomstig uit het Himalayagebergte en wordt geplukt op een hoogte van 1000 tot 2000 meter. Anders dan de First Flush, wordt de Summer Flush later in het seizoen geplukt. Dit wordt ook wel de Second Flush genoemd, oftewel de tweede pluk.
Japan Green Sencha
Japan Green Sencha
De Japan Green Sencha is een niet geoxideerde, gestoomde groene thee uit het Land van de rijzende zon, oftewel Japan. Deze theesoort heeft een uitgesproken groenige geur en een volle, ronde smaak. Een heerlijke thee die goed past bij geitenkaas met zongedroogde tomaten, verschillende soorten brood en visgerechten zoals sushi.
Formosa Superior Oolong
Formosa Superior Oolong
De Formosa Superior Oolong is een grove, bladerige theesoort afkomstig uit Taiwan, het voormalig Formosa, die slechts gedurende de vroege zomerweken geplukt kan worden. Deze exquise thee is ook bekend als Oriental Beauty. Het is een theesoort die uitstekend past bij nougat, kleine bonbons en brood.
Verveine
Verveine
Deze kruiden thee, ook bekend onder de naam ijzerkruid of ijzerhard, wordt voornamelijk gewaardeerd vanwege zijn zachte smaak met een vleugje citroen. Deze kruiden thee bevat geen cafeïne.


Smaakwiel


Smaakwiel
Hapjeskaart
Over Café Jos

Sinds 1977 draagt het café de naam Café Jos. Jos Lamers startte Café Jos op 1 januari 1977. In 1978 nam Martien Evers de exploitatie over. In de jaren zeventig en tachtig kon Café Jos het best getypeerd worden als een studentencafé. Vanuit deze achtergrond hebben wij ons vanaf de jaren negentig ontwikkeld tot Neerlands eerste Meesterschenkerij.


FacebookTwitter
Contact informatie

Adres

Daalseweg 309

6523 CA Nijmegen


Telefoon

024 32 32 001


E-mail

infocafejos.nl

martiencafejos.nl

malucafejos.nl

Openingstijden

Maandag

14.00 - 22.00

Dinsdag

14.00 - 22.00

Woensdag

14.00 - 22.00

Donderdag

14.00 - 22.00

Vrijdag

12.00 - 22.00

Zaterdag

12.00 - 22.00

Zondag

12.00 - 22.00

Café Jos Meesterschenkerij © 1977-2021Privacyverklaring