Thee

Echte thee is als goede wijn. Bijna 5000 jaar geleden maakte de Chinese keizer Shen Nung als eerste thee. Terwijl hij water aan het koken was, vielen er enkele blaadjes van een overhangende tak in zijn (thee)pot. De inhoud begon onmiddellijk heerlijk te geuren. Hij vertelde anderen over het geurende water en stond zo aan de wieg van de theecultuur.

De mooiste en beroemdste theetuinen vindt men nog steeds in Azië. Net als bij wijn zijn de grondsoort, de hoogte waarop de theetuin ligt en de klimatologische omstandigheden van grote invloed op de kwaliteit. Alleen de bovenste twee blaadje en het ontluikende knopje van de tot struik gecultiveerde theeboom Camellia Sinensis (of Camellia Assamica) worden - met de hand - geplukt. De geur en het karakter worden mede bepaald door de manier waarop de vers geplukte blaadjes worden verwerkt tot de gedroogde vorm, zoals wij de thee in het Westen hebben leren kennen. In de theefabriek waakt de Teamaker, de manager van de theetuin, over ondermeer de juiste manier van rollen, de duur van de fermentatie (oxidatie) en het drogen. Het is daarbij niet ongebruikelijk dat hij 's-nachts zijn bed uit gaat voor het moment suprème: het tijdstip dat de thee de oven in kan. Daarna wordt de thee afgekoeld, gesorteerd in bladgroftes en de kwetsbare blaadjes veilig verpakt in theekisten, om te worden verscheept naar Europa.

Een kleine greep uit ons assortiment

Zwarte Bosvruchten
Zwarte Bosvruchten
Deze zwarte thee heeft een fruitig karakter door de toevoeging van fedroogde stukken fruit zoals aardbei, bramenblad en zwarte bessen. Hierdoor krijgt de thee een volle, zoete en zomerse smaak.
China White Wings
China White Wings
China White Wings is een zachte, geurige witte thee, afkomstig uit de Chinese provincie Hunan. Witte thee is de puurste vorm van groene thee en bevat slechts de witte puntjes van de jonge theestruik. Deze theesoort heeft een heel laag cafeïnegehalte en bevat zeer veel antioxidanten.
China Smokey Lapsang
China Smokey Lapsang
China Smokey Lapsang is een zwarte theesoort met een eigenzinnig karakter. Deze mondthee kent een rijke geschiedenis en werd bekend onder de naam Tarry Lapsang Souchon. De thee stamt uit de tijd van de VOC en werd volgens de overlevering per ongeluk ontdekt toen men de thee had opgeslagen in geteerde vaten.
Yellow Sun
Yellow Sun
China Yellow Sun is een gele thee die afkomstig is uit de Huang Shan Yellow Mountains, gelegen in de provincie Anhui. Na het drogen van de vers geplukte bladeren, wordt de thee gedurende enkele uren bedekt met doeken waardoor het aroma in het blad blijft. Deze thee is licht van kleur en heeft een enigszins zoete notensmaak die ook aards aandoet.






Smaakwiel






Smaakwiel
Hapjeskaart
Over Café Jos

Sinds 1977 draagt het café de naam Café Jos. Jos Lamers startte Café Jos op 1 januari 1977. In 1978 nam Martien Evers de exploitatie over. In de jaren zeventig en tachtig kon Café Jos het best getypeerd worden als een studentencafé. Vanuit deze achtergrond hebben wij ons vanaf de jaren negentig ontwikkeld tot Neerlands eerste Meesterschenkerij.


InstagramFacebookTwitter
Contact informatie

Adres

Daalseweg 309

6523 CA Nijmegen


Telefoon

024 32 32 001


E-mail

infocafejos.nl

malucafejos.nl

Openingstijden

Maandag

Gesloten

Dinsdag

15.00 - 01.00

Woensdag

15.00 - 01.00

Donderdag

15.00 - 01.00

Vrijdag

15.00 - 01.00

Zaterdag

15.00 - 01.00

Zondag

14.00 - 20.00

Café Jos Meesterschenkerij © 1977-2023Privacyverklaring