Thee

Echte thee is als goede wijn. Bijna 5000 jaar geleden maakte de Chinese keizer Shen Nung als eerste thee. Terwijl hij water aan het koken was, vielen er enkele blaadjes van een overhangende tak in zijn (thee)pot. De inhoud begon onmiddellijk heerlijk te geuren. Hij vertelde anderen over het geurende water en stond zo aan de wieg van de theecultuur.

De mooiste en beroemdste theetuinen vindt men nog steeds in Azië. Net als bij wijn zijn de grondsoort, de hoogte waarop de theetuin ligt en de klimatologische omstandigheden van grote invloed op de kwaliteit. Alleen de bovenste twee blaadje en het ontluikende knopje van de tot struik gecultiveerde theeboom Camellia Sinensis (of Camellia Assamica) worden - met de hand - geplukt. De geur en het karakter worden mede bepaald door de manier waarop de vers geplukte blaadjes worden verwerkt tot de gedroogde vorm, zoals wij de thee in het Westen hebben leren kennen. In de theefabriek waakt de Teamaker, de manager van de theetuin, over ondermeer de juiste manier van rollen, de duur van de fermentatie (oxidatie) en het drogen. Het is daarbij niet ongebruikelijk dat hij 's-nachts zijn bed uit gaat voor het moment suprème: het tijdstip dat de thee de oven in kan. Daarna wordt de thee afgekoeld, gesorteerd in bladgroftes en de kwetsbare blaadjes veilig verpakt in theekisten, om te worden verscheept naar Europa.

Een kleine greep uit ons assortiment

Formosa Superior Oolong
Formosa Superior Oolong
De Formosa Superior Oolong is een grove, bladerige theesoort afkomstig uit Taiwan, het voormalig Formosa, die slechts gedurende de vroege zomerweken geplukt kan worden. Deze exquise thee is ook bekend als Oriental Beauty. Het is een theesoort die uitstekend past bij nougat, kleine bonbons en brood.
Formosa Ting Tong Oolong
Formosa Ting Tong Oolong
De Formosa Ting Tong Oolong is een hooggeurige, licht-geoxideerde theesoort afkomstig uit Taiwan, voormalig Formosa. Kenmerkend voor deze theesoort is de vorm; kleine balletjes die zich volledig ontluiken wanneer ze in aanraking komen kokend graden water. Een heerlijke theesoort met een verfijnde smaak en subtiele bloemige geur.
China Supreme Rose
China Supreme Rose
China Supreme Rose is een zwarte theesoort uit China die op traditionele wijze geparfumeerd wordt met behulp van echte rozenblaadjes en een zacht rozenaroma. Deze neusthee is mild en toegankelijk en wordt bijzonder gewaardeerd door liefhebbers van gearomatiseerde thee.
China Smokey Lapsang
China Smokey Lapsang
China Smokey Lapsang is een zwarte theesoort met een eigenzinnig karakter. Deze mondthee kent een rijke geschiedenis en werd bekend onder de naam Tarry Lapsang Souchon. De thee stamt uit de tijd van de VOC en werd volgens de overlevering per ongeluk ontdekt toen men de thee had opgeslagen in geteerde vaten.


Smaakwiel


Smaakwiel
Hapjeskaart
Over Café Jos

Sinds 1977 draagt het café de naam Café Jos. Jos Lamers startte Café Jos op 1 januari 1977. In 1978 nam Martien Evers de exploitatie over. In de jaren zeventig en tachtig kon Café Jos het best getypeerd worden als een studentencafé. Vanuit deze achtergrond hebben wij ons vanaf de jaren negentig ontwikkeld tot Neerlands eerste Meesterschenkerij.


InstagramFacebookTwitter
Contact informatie

Adres

Daalseweg 309

6523 CA Nijmegen


Telefoon

024 32 32 001


E-mail

infocafejos.nl

martiencafejos.nl

malucafejos.nl

Openingstijden

Maandag

Gesloten

Dinsdag

Gesloten

Woensdag

15.00 - 01.00

Donderdag

15.00 - 01.00

Vrijdag

15.00 - 01.00

Zaterdag

15.00 - 01.00

Zondag

14.00 - 20.00

Café Jos Meesterschenkerij © 1977-2022Privacyverklaring