Thee

Echte thee is als goede wijn. Bijna 5000 jaar geleden maakte de Chinese keizer Shen Nung als eerste thee. Terwijl hij water aan het koken was, vielen er enkele blaadjes van een overhangende tak in zijn (thee)pot. De inhoud begon onmiddellijk heerlijk te geuren. Hij vertelde anderen over het geurende water en stond zo aan de wieg van de theecultuur.

De mooiste en beroemdste theetuinen vindt men nog steeds in Azië. Net als bij wijn zijn de grondsoort, de hoogte waarop de theetuin ligt en de klimatologische omstandigheden van grote invloed op de kwaliteit. Alleen de bovenste twee blaadje en het ontluikende knopje van de tot struik gecultiveerde theeboom Camellia Sinensis (of Camellia Assamica) worden - met de hand - geplukt. De geur en het karakter worden mede bepaald door de manier waarop de vers geplukte blaadjes worden verwerkt tot de gedroogde vorm, zoals wij de thee in het Westen hebben leren kennen. In de theefabriek waakt de Teamaker, de manager van de theetuin, over ondermeer de juiste manier van rollen, de duur van de fermentatie (oxidatie) en het drogen. Het is daarbij niet ongebruikelijk dat hij 's-nachts zijn bed uit gaat voor het moment suprème: het tijdstip dat de thee de oven in kan. Daarna wordt de thee afgekoeld, gesorteerd in bladgroftes en de kwetsbare blaadjes veilig verpakt in theekisten, om te worden verscheept naar Europa.

Een kleine greep uit ons assortiment

Traditional Earl Grey
Traditional Earl Grey
Traditional Earl Grey is een traditionele melange van theesoorten uit China en Sri Lanka. De thee dankt zijn grote populariteit aan de delicate, frisse geurige eigenschappen van begamotolie, afkomstig uit de schil van een niet-eetbare peervormige citrusvrucht. De thee past goed bij brood, slagroomgebak en zacht, mals vlees.
Darjeeling Summer Flush
Darjeeling Summer Flush
De Darjeeling Summer Flush is net als de First Flush afkomstig uit het Himalayagebergte en wordt geplukt op een hoogte van 1000 tot 2000 meter. Anders dan de First Flush, wordt de Summer Flush later in het seizoen geplukt. Dit wordt ook wel de Second Flush genoemd, oftewel de tweede pluk.
China Finest Jasmine
China Finest Jasmine
China Finest Jasmine is een half-geoxideerde theespecialiteit uit de kwalitatief hoogstaande provincie Fuijan in China. Deze groene thee dankt zijn uitbundige geur en smaak aan de verse jasmijnbloemen die tijdens het verwerkingsproces worden bijgemengd. Dit wordt ook wel parfumeren genoemd. Na afloop haalt men de bloemen uit de thee.
Formosa Ting Tong Oolong
Formosa Ting Tong Oolong
De Formosa Ting Tong Oolong is een hooggeurige, licht-geoxideerde theesoort afkomstig uit Taiwan, voormalig Formosa. Kenmerkend voor deze theesoort is de vorm; kleine balletjes die zich volledig ontluiken wanneer ze in aanraking komen kokend graden water. Een heerlijke theesoort met een verfijnde smaak en subtiele bloemige geur.






Smaakwiel






Smaakwiel
Hapjeskaart
Over Café Jos

Sinds 1977 draagt het café de naam Café Jos. Jos Lamers startte Café Jos op 1 januari 1977. In 1978 nam Martien Evers de exploitatie over. In de jaren zeventig en tachtig kon Café Jos het best getypeerd worden als een studentencafé. Vanuit deze achtergrond hebben wij ons vanaf de jaren negentig ontwikkeld tot Neerlands eerste Meesterschenkerij.


FacebookTwitter
Contact informatie

Adres

Daalseweg 309

6523 CA Nijmegen


Telefoon

024 32 32 001


E-mail

infocafejos.nl

martiencafejos.nl

malucafejos.nl

Openingstijden

Maandag

Gesloten

Dinsdag

15.00 - 01.00

Woensdag

15.00 - 01.00

Donderdag

15.00 - 01.00

Vrijdag

15.00 - 01.00

Zaterdag

14.00 - 01.00

Zondag

14.00 - 20.00

Café Jos Meesterschenkerij © 1977-2020Privacyverklaring