Whisk(e)y

Twee schrijfwijzen voor bijna dezelfde drank. In Schotland, Canada en Japan schrijft men whisky zonder ‘e’; in Ierland en de Verenigde Staten met ‘e’. In de 12e eeuw werd in Ierland al whiskey gestookt. De Ieren beroepen zich erop de Schotten met whisky bekend te hebben gemaakt. In Schotland begon men met het produceren van whisky aan het einde van de 15e eeuw.

Scotch whisky

De Schotse whisky’s hebben over het algemeen een kenmerkende turf-/rooksmaak. Dit komt doordat men tijdens het stoppen van het kiemproces de rook van turf door de gerst laat trekken. We kunnen de Schotse whisky’s indelen in drie soorten:
  • Malt whisky
  • Grain whisky
  • Blended whisky

Malt whisky

Malt whisky (mout whisky dus) is een whisky die uitsluitend wordt bereid van gerst. De vervaardiging geschiedt zeer ambachtelijk en vertoont grote overeenkomsten met het bierbrouwproces. Malt whisky moet minimaal drie jaar rijpen op eikenhouten vaten. Men verkoopt deze whisky meestal met een leeftijdsaanduiding. Hoe ouder hoe beter, met een optimale leeftijd van circa 20 jaar.

Een kleine greep uit ons assortiment

Bowmore Legend
Bowmore Legend
Mooie binnenkomer voor een Islay-whisky, gelegen op bourbon en sherryvaten, die garant staan voor een even wichtige lichtzoete smaak met een vleugje turf.
Glenmorangie Quinta Ruban
Glenmorangie Quinta Ruban
Gehele tijd op Amerikaans Eiken gelegen met een finish van enkele maanden op portvaten, volle tonen van chocola en mout in een rood portjasje.
Blanton
Blanton's Special Reserve
Lichtere versie van de Original, maar dan weer iets meer mout in de mond, de bijbehorende flessen hebben een kurk met vaak verschillend paard en jockey figuur.


Smaakwiel


Smaakwiel
Wijnen
Over Café Jos

Sinds 1977 draagt het café de naam Café Jos. Jos Lamers startte Café Jos op 1 januari 1977. In 1978 nam Martien Evers de exploitatie over. In de jaren zeventig en tachtig kon Café Jos het best getypeerd worden als een studentencafé. Vanuit deze achtergrond hebben wij ons vanaf de jaren negentig ontwikkeld tot Neerlands eerste Meesterschenkerij.


InstagramFacebookTwitter
Contact informatie

Adres

Daalseweg 309

6523 CA Nijmegen


Telefoon

024 32 32 001


E-mail

infocafejos.nl

malucafejos.nl

Openingstijden

Maandag

Gesloten

Dinsdag

15.00 - 01.00

Woensdag

15.00 - 01.00

Donderdag

15.00 - 01.00

Vrijdag

15.00 - 01.00

Zaterdag

15.00 - 01.00

Zondag

14.00 - 20.00

Café Jos Meesterschenkerij © 1977-2024Privacyverklaring